Bevisstgjøring Psykologi Selvutvikling Terapi Vekst

Fremtidsprojeksjon

I dag vil jeg dele noe personlig. Jeg vil skrive om en betydningsfull opplevelse som har gjort store endringer i livet mitt. Jeg lovet det i tidligere blogg, og her kommer det.
Som kanskje flere av dere vet, har jeg en lang utdannelse i psykodrama, 8 deltidsår, pluss 2 år med forkurs, og praksis i etterkant. Jeg har fått titler som gruppeleder, psykodramaleder, coach, psykodramaterapeut, regissør-, veileder og lærer. Mange spennende år på skole og i praksis, på en helt annen arena enn jeg har vært tidligere. Puh det har vært mye svette, tårer, latter, glede, frustrasjon og utfordringer, og ikke minst læring. Jeg har vært langt utenfor min komfortsone på alle skolesamlinger. Men vet dere, jeg ville aldri vært de foruten, de har vært de viktigste årene i mitt liv!
Vel, jeg skulle ikke skrive om psykodrama i seg selv i dag, men for dere som ikke vet hva det er, så kommer noen få linjer. Hvis vi oversetter ordet, betyr det sjel i handling, litt mindre farlig for mange kanskje? Psykodrama bygger på en teori om at spontanitet og kreativitet er våre primære drivkrefter i livet. For mange av oss, stivner vi til gjennom livet, vi oppholder oss gjerne innenfor stramme rammer, noe som begrenser oss som mennesker. Det er ulike årsaker til dette, men oppvekst og samfunn påvirker oss sterkt med sine normer og regler. Psykodrama rister løs i disse mønstrene, den utfordrer oss til å ta nye og mer hensiktsmessige valg. En metode vi bruker mye er rollebytte, som jeg skrev om i tidligere blogg. Fra andre roller kan du se ting på en mer objektiv måte og få nye spennende og viktige innsikter, og forløsninger.
Og ja, den har ristet mye i meg og mine gamle mønstre og tankemåter, og nå kommer jeg til det jeg vil dele med deg.
Episoden er fra jeg gikk på grunnutdanningen på Norsk Psykodrama Akademi, det vil si, det het Norsk Høyskole for Psykodrama den gangen. Vi lærte om det vi kaller fremtidsprojeksjoner, som handler om å se inn i fremtiden på hva du ønsker deg der, altså en slags coaching. I en oppvarmingsprosess skulle vi tenke oss til hvordan vi ønsket at livet vårt skulle se ut om 5 år. Jeg fikk umiddelbart frem min drøm, som jeg hadde båret på lenge, men som jeg ikke hadde våget å leve ut; Jeg ønsket meg en kursgård på ladet.
Jeg fikk tid i gruppe til å se på min drøm/fremtidsprojeksjon. Det var en leder og 5 i gruppa som både skulle se på og ha roller. Jeg begynte å fortelle om hvordan gården så ut, hvordan de så ut rundt gården og hvem som var der. Jeg gikk på en måte inn i drømmen min og lagde en slags scene med hus, låve, trær og personer jeg ville ha der. Rekvisitter som stoler, tepper og fargerike tøystykker m.m. ble brukt og folk fra gruppa fikk ulike roller.
Det som er så magisk i psykodrama er at alt er mulig. F.eks. kan trær snakke – høres jo helt sprøtt ut tenker du sikkert, det gjorde jeg også inntil jeg hadde sett virkningen av det. Tenkt deg bare hva et gammelt tre har opplevd, det har sett mennesker fare forbi, stått fast i vær og vind, har sine dype kloke røtter, sin oppreiste solide stamme, og det vokser ut grønne blader på våren. Mange fine replikker kan komme fra et tre. Og det gjorde det på «scenen» min også, i tillegg til huset som ønsket meg velkommen og de menneskene som var der. Det handler om å vekke følelser og lengsler, som alle har i sitt indre. Vel, det ble en fantastisk seanse, et vakkert bilde som jeg tok med meg i mitt indre. I dag, 12 år etter sitter dette bilde som klistret i hodet mitt, eller kanskje er det i hjertet…

Vet dere hva, 5 år etter, i 2012, lå jeg på stranda i Hellas, det var wi-fi, og jeg surfet på finn.no etter mitt etterlengtede småbruk. Tenkte overhode ikke på at det var 5 år siden min fremtidsprojeksjon. Og der, dukket det plutselig opp! Det var et vakkert småbruk, totalrenovert, fantastisk beliggenhet på Revetal i Vestfold og til en pris som jeg hadde god mulighet for. Magefølelsen slo rett inn, selv om jeg aldri hadde vært på Revetal, visste ei heller hvor det var. Jeg måtte surfe videre, finne ut av både det ene og det andre, ringe bekjente, selger og megler. For, det skulle være visning mens jeg var på ferie, og jeg var så livredd for at dette skulle gå fra meg. Jeg sendte mine foreldre på visning, de synes ikke jeg skulle kjøpe det, godt voksne og litt skeptiske. Vet dere, jeg kjøpte det usett! Magefølelsen, eller kanskje var det bildet mitt, bare sa, kjøp, du vil ikke angre! Og jeg har aldri angret
Tenk hva en fremtidsprojeksjon kan gjøre. Mange snakker om tankens kraft, men jeg tror dette er enda sterkere. Ved å jobbe deg fysisk igjennom ønsket ditt/drømmen, forankrer den seg enda dypere. Dette er et magisk verktøy som kan brukes til mange ulike ønsker for fremtiden.
Har du en drøm du vil se på – ta kontakt, eller meld deg på nyhetsbrev fra meg, så holder jeg deg informert om mine tilbud
Husk at du kan skape det livet du ønsker deg!

Anbefalte artikler